Odżywianie,  Przepisy,  Wyjście z postu dr.Dąbrowskiej

Sałatki na wyjściu z postu to niebo w gębie =)

Wiadomym jest, że po długim poście wszystko nam smakuje. Zauważyłem, że jest to świetny moment na wprowadzanie nowych nawyków żywieniowych bez większych problemów pod warunkiem wprowadzenia ich niezwłocznie. Na początek poniżej 3 sprawdzone warianty sałatek ode mnie a potem proponuję dać się ponieść własnej fantazji.

Sałatka nr 1

Sposób przygotowania: do dużej miski wkładamy:

  1. pokrojona sałata pekińska x 1
  2. cebula czerwona x 1
  3. pomidory koktajlowe kroimy na pół x 10
  4. awokado
  5. pół słoika ciecierzycy
  6. ogórek małosolny/kiszony x 1
  7. pół słoika czarnych oliwek
  8. pół puszki kukurydzy
  9. szczypiorek
  10. prażymy na patelni pestki słonecznika oraz dyni z solą i pieprzem cayenne następnie dodajemy do sałatki
  11. łyżka oleju z pestek dyni
  12. łyżka oleju lnianego

Całość wymieszać po nałożeniu i ewentualnie posolić do smaku, smacznego.

Sałatka nr 2

Sposób przygotowania: do dużej miski wkładamy:

  1. pokrojona sałata pekińska x 1
  2. roszponka x 1
  3. cebula czerwona x 1
  4. pomidory koktajlowe kroimy na pół x 10
  5. awokado
  6. pół słoika ciecierzycy
  7. ogórek małosolny/kiszony x 1
  8. pół słoika czarnych oliwek
  9. pół puszki kukurydzy
  10. szczypiorek
  11. prażymy na patelni pestki słonecznika oraz dyni z solą następnie dodajemy do sałatki
  12. czerwona fasola x 1 puszka
  13. suszone pomidory w oliwie x 5-8 porcji
  14. łyżka oleju z pestek dyni
  15. łyżka oleju lnianego

Całość wymieszać po nałożeniu i ewentualnie posolić do smaku, smacznego.

Sałatka nr 3

Sposób przygotowania: do dużej miski wkładamy:

  1. roszponka około 100g
  2. rukola około 150g
  3. liście szpinaku około 150g
  4. pomidory koktajlowe kroimy na pół x 10
  5. awokado
  6. mała puszka groszku
  7. pół małego słoiczka kaparów
  8. pół słoika ciecierzycy
  9. ogórek małosolny/kiszony x 1
  10. pół słoika czarnych oliwek
  11. pół puszki kukurydzy
  12. szczypiorek
  13. komosa ryżowa około 50g
  14. prażymy na patelni pestki słonecznika oraz dyni z solą i pieprzem cayenne następnie dodajemy do sałatki
  15. łyżka oleju z pestek dyni
  16. łyżka oliwy z oliwek z chilli
  17. łyżka oleju lnianego

Całość wymieszać po nałożeniu i ewentualnie posolić do smaku.

Do swoich sałatek obecnie stosuję zamiennie zieleninę typu: pekinka, roszponka, rukola, szpinak, sałata lodowa/masłowa/rzymska oraz wszelkiego rodzaju kiełki i pestki (które namaczam dzień wcześniej).

Życzę smacznego i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *