
Sałatki na wyjściu z postu to niebo w gębie =)
Wiadomym jest, że po długim poście wszystko nam smakuje. Zauważyłem, że jest to świetny moment na wprowadzanie nowych nawyków żywieniowych bez większych problemów pod warunkiem wprowadzenia ich niezwłocznie. Na początek poniżej 3 sprawdzone warianty sałatek ode mnie a potem proponuję dać się ponieść własnej fantazji.
Sałatka nr 1
Sposób przygotowania: do dużej miski wkładamy:
- pokrojona sałata pekińska x 1
- cebula czerwona x 1
- pomidory koktajlowe kroimy na pół x 10
- awokado
- pół słoika ciecierzycy
- ogórek małosolny/kiszony x 1
- pół słoika czarnych oliwek
- pół puszki kukurydzy
- szczypiorek
- prażymy na patelni pestki słonecznika oraz dyni z solą i pieprzem cayenne następnie dodajemy do sałatki
- łyżka oleju z pestek dyni
- łyżka oleju lnianego
Całość wymieszać po nałożeniu i ewentualnie posolić do smaku, smacznego.
Sałatka nr 2
Sposób przygotowania: do dużej miski wkładamy:
- pokrojona sałata pekińska x 1
- roszponka x 1
- cebula czerwona x 1
- pomidory koktajlowe kroimy na pół x 10
- awokado
- pół słoika ciecierzycy
- ogórek małosolny/kiszony x 1
- pół słoika czarnych oliwek
- pół puszki kukurydzy
- szczypiorek
- prażymy na patelni pestki słonecznika oraz dyni z solą następnie dodajemy do sałatki
- czerwona fasola x 1 puszka
- suszone pomidory w oliwie x 5-8 porcji
- łyżka oleju z pestek dyni
- łyżka oleju lnianego
Całość wymieszać po nałożeniu i ewentualnie posolić do smaku, smacznego.
Sałatka nr 3
Sposób przygotowania: do dużej miski wkładamy:
- roszponka około 100g
- rukola około 150g
- liście szpinaku około 150g
- pomidory koktajlowe kroimy na pół x 10
- awokado
- mała puszka groszku
- pół małego słoiczka kaparów
- pół słoika ciecierzycy
- ogórek małosolny/kiszony x 1
- pół słoika czarnych oliwek
- pół puszki kukurydzy
- szczypiorek
- komosa ryżowa około 50g
- prażymy na patelni pestki słonecznika oraz dyni z solą i pieprzem cayenne następnie dodajemy do sałatki
- łyżka oleju z pestek dyni
- łyżka oliwy z oliwek z chilli
- łyżka oleju lnianego
Całość wymieszać po nałożeniu i ewentualnie posolić do smaku.
Do swoich sałatek obecnie stosuję zamiennie zieleninę typu: pekinka, roszponka, rukola, szpinak, sałata lodowa/masłowa/rzymska oraz wszelkiego rodzaju kiełki i pestki (które namaczam dzień wcześniej).
Życzę smacznego i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało.

