Krem z brokułów – post dr.Dąbrowskiej
Potrzebne nam produkty to:
- baza na zupę / bulion wege
- brokuł x 2
- cukinia x 1
- por x 1
- marchewka x 2
- cebula x 1
- 2 ząbki czosnku
- kurkuma
- ziele angielskie
- liść laurowy
- szczypior
- czarny pieprz mielony
- sól himalajska / morska / kłodawska
- opcjonalnie świeża bazylia lub zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- wszystkie warzywa myję, obieram, kroję i wkładam do garnka
- zalewam całość wcześniej przygotowanym bulionem wege
- gotuję aż brokuły zmiękną
- całość najlepiej odstawić i ostudzić przed blendowaniem ale nie jest to warunek konieczny (w zależności od blendera – ja używam NutriBullet)
- blenduje WSZYSTKO (poza liśćmi laurowymi i angielskim zielem): wypełniam kielich blendera warzywami i dolewam do tego 2 wazówki wywaru z garnka. Czynność powtarzam aż zblenduje wszystkie warzywa, uzyskany krem wlewam do nowego garnka
- nasz krem podgrzewam powoli mieszając i smakując. UWAGA – to najważniejszy moment, gdyż zupa nam się teraz dopiero otwiera i jest to czas na doprawienie. Z mojego doświadczenia wynika, że smak wydobywa się z opóźnieniem w przypadku kremów, dlatego nie idźcie od razu na całość z przyprawami ?
- dodaję szczyptę kurkumy
- uczulam ostrożnie z solą i pieprzem są one bardzo potrzebne, ale jednocześnie mogą łatwo zepsuć cały smak
- gotową zupę podaję z pokrojonym szczypiorkiem lub świeżą bazylią
Życzę smacznego i oczywiście dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało.