Post dr.Dąbrowskiej,  Przepisy

Krem z brokułów – post dr.Dąbrowskiej

Potrzebne nam produkty to:

  • baza na zupę / bulion wege 
  • brokuł x 2
  • cukinia x 1
  • por x 1
  • marchewka x 2
  • cebula x 1 
  • 2 ząbki czosnku 
  • kurkuma
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • szczypior
  • czarny pieprz mielony  
  • sól himalajska / morska / kłodawska
  • opcjonalnie świeża bazylia lub zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

  1. wszystkie warzywa myję, obieram, kroję i wkładam do garnka
  2. zalewam całość wcześniej przygotowanym bulionem wege
  3. gotuję aż brokuły zmiękną
  4. całość najlepiej odstawić i ostudzić przed blendowaniem ale nie jest to warunek konieczny (w zależności od blendera – ja używam NutriBullet)
  5. blenduje WSZYSTKO (poza liśćmi laurowymi i angielskim zielem): wypełniam kielich blendera warzywami i dolewam do tego 2 wazówki wywaru z garnka. Czynność powtarzam aż zblenduje wszystkie warzywa, uzyskany krem wlewam do nowego garnka
  6. nasz krem podgrzewam powoli mieszając i smakując. UWAGA – to najważniejszy moment, gdyż zupa nam się teraz dopiero otwiera i jest to czas na doprawienie. Z mojego doświadczenia wynika, że smak wydobywa się z opóźnieniem w przypadku kremów, dlatego nie idźcie od razu na całość z przyprawami ?
  7. dodaję szczyptę kurkumy
  8. uczulam ostrożnie z solą i pieprzem są one bardzo potrzebne, ale jednocześnie mogą łatwo zepsuć cały smak
  9. gotową zupę podaję z pokrojonym szczypiorkiem lub świeżą bazylią

Życzę smacznego i oczywiście dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *