Kuchnia wege,  Przepisy

Zielone kaszotto alla Skarbesz

W Nowym Roku odstawiliśmy cukry, białą mąkę oraz mięso tak więc przepisy będą typowo wegańskie i wegetariańskie.

Na początek chcielibyśmy podzielić się z Wami super przepisem, który właśnie skomponowaliśmy.

Potrzebne nam produkty to:

  • kasza orkiszkowa x 400g
  • cukinia x 2
  • pieczarki x 500-800g
  • cebula x 3
  • fasolka szparagowa x 400g (poza sezonem z puszki)
  • czosnek x 3 ząbki
  • nasiona słonecznika
  • zielone pesto z bazylią x 120g
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. kroimy i prażymy pieczarki wraz z cebulą na suchej patelni
  2. uprażone pieczarki z cebulą przekładamy do dużego garnka do którego będziemy dorzucać kolejne składniki
  3. kroimy cukinię w półkola – wszystkie warzywa w kuchni kroję szatkownicą do warzyw firmy Borner i nie jest to reklama =] ale ich sprzęt sprawdza mi się znakomicie dlatego o tym wspominam.
  4. pokrojoną cukinię wrzucamy na chwilę na suchą patelnię dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy pilnując aby cukinia była Al dente
  5. dodajemy cukinię do garnka z pieczarkami
  6. następnie dodajemy do garnka gorącą kaszę którą w międzyczasie gotuję
  7. dodajemy pesto, przyprawiamy solą i pieprzem
  8. delikatnie mieszamy całość
  9. serwujemy z uprażonymi wcześniej pestkami słonecznika i świeżą rukolą oraz dekorujemy odrobiną pesto
  10. opcjonalnie: jak chcecie mieć wyjebkę to posypcie sobie dodatkowo dobrym parmezanem

bon appetit

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *