
Zielone kaszotto alla Skarbesz
W Nowym Roku odstawiliśmy cukry, białą mąkę oraz mięso tak więc przepisy będą typowo wegańskie i wegetariańskie.
Na początek chcielibyśmy podzielić się z Wami super przepisem, który właśnie skomponowaliśmy.
Potrzebne nam produkty to:
- kasza orkiszkowa x 400g
- cukinia x 2
- pieczarki x 500-800g
- cebula x 3
- fasolka szparagowa x 400g (poza sezonem z puszki)
- czosnek x 3 ząbki
- nasiona słonecznika
- zielone pesto z bazylią x 120g
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- kroimy i prażymy pieczarki wraz z cebulą na suchej patelni
- uprażone pieczarki z cebulą przekładamy do dużego garnka do którego będziemy dorzucać kolejne składniki
- kroimy cukinię w półkola – wszystkie warzywa w kuchni kroję szatkownicą do warzyw firmy Borner i nie jest to reklama =] ale ich sprzęt sprawdza mi się znakomicie dlatego o tym wspominam.
- pokrojoną cukinię wrzucamy na chwilę na suchą patelnię dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy pilnując aby cukinia była Al dente
- dodajemy cukinię do garnka z pieczarkami
- następnie dodajemy do garnka gorącą kaszę którą w międzyczasie gotuję
- dodajemy pesto, przyprawiamy solą i pieprzem
- delikatnie mieszamy całość
- serwujemy z uprażonymi wcześniej pestkami słonecznika i świeżą rukolą oraz dekorujemy odrobiną pesto
- opcjonalnie: jak chcecie mieć wyjebkę to posypcie sobie dodatkowo dobrym parmezanem
bon appetit


4 komentarze
Czyjatozjadlam
Zrobię! W wersji z wejebką?
admin
Hahahaa już poprawiam tą literówkę. Kto mógł to znaleźć jak nie Ty ??? Pozdrawiam i udanej wyjebki ?
Matka Patka
Super przepis 🙂
Mam czasem już dosyć mięsa, które robię prawie codziennie bo obiad bez mięsa to dla mojego męża nie obiad 🙂
Chętnie skorzystam i zrobię w jakąś okazję. Może na Walentynki? 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do nowego posta u mnie http://www.matkapatka.pl 🙂
admin
super =) polecam gorąco i zaraz wchodzę do Ciebie, przepraszam ale umknął mi Twój komentarz wcześniej