Post dr.Dąbrowskiej,  Przepisy

Szybka patelnia na dwa sposoby – post dr. Dąbrowskiej

Potrzebne nam produkty to:

  • mała dynia
  • 2 papryki czerwone spiczaste
  • mała cukinia
  • cebula
  • szpinak
  • 2 ząbki czosnku
  • sok pomidorowy pikantny lub z jalapeno – Dawtona
  • suszone pomidory (opcjonalnie)
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. wszystko (poza szpinakiem i czosnkiem) prażymy na suchej patelni
  2. dodajemy trochę soku pomidorowego
  3. przykrywamy patelnię i dusimy warzywa
  4. dodajemy szpinak
  5. dodajemy resztę soku pomidorowego
  6. dodajemy pieprz i wkrajamy czosnek
  7. całość dusimy chwilę pod przykryciem aż szpinak zmięknie
  8. następnie odparowujemy patelnię
  9. podajemy warzywa al dente i dodajemy szczyptę soli do smaku
Opcja 2

Potrzebne nam produkty to:

  • por / cebula
  • papryka czerwona spiczasta
  • szpinak
  • świeży imbir x 3 plasterki
  • papryczka chili
  • pomidory suszone x według uznania
  • 2 ząbki czosnku
  • sok pomidorowy pikantny lub z jalapeno – Dawtona
  • pieprz cayenne
  • czosnek granulowany
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. wszystko (poza szpinakiem) prażymy na suchej patelni
  2. dodajemy trochę soku pomidorowego
  3. przykrywamy patelnię i dusimy warzywa
  4. usuwamy z patelni imbir
  5. dodajemy szpinak
  6. dodajemy resztę soku pomidorowego
  7. dodajemy pieprz cayenne i czosnek granulowany
  8. całość dusimy chwilę pod przykryciem aż szpinak zmięknie
  9. następnie odparowujemy patelnię
  10. podajemy warzywa al dente i dodajemy szczyptę soli do smaku

Życzę smacznego i oczywiście dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *