
Szybka patelnia na dwa sposoby – post dr. Dąbrowskiej
Potrzebne nam produkty to:
- mała dynia
- 2 papryki czerwone spiczaste
- mała cukinia
- cebula
- szpinak
- 2 ząbki czosnku
- sok pomidorowy pikantny lub z jalapeno – Dawtona
- suszone pomidory (opcjonalnie)
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- wszystko (poza szpinakiem i czosnkiem) prażymy na suchej patelni
- dodajemy trochę soku pomidorowego
- przykrywamy patelnię i dusimy warzywa
- dodajemy szpinak
- dodajemy resztę soku pomidorowego
- dodajemy pieprz i wkrajamy czosnek
- całość dusimy chwilę pod przykryciem aż szpinak zmięknie
- następnie odparowujemy patelnię
- podajemy warzywa al dente i dodajemy szczyptę soli do smaku
Opcja 2
Potrzebne nam produkty to:
- por / cebula
- papryka czerwona spiczasta
- szpinak
- świeży imbir x 3 plasterki
- papryczka chili
- pomidory suszone x według uznania
- 2 ząbki czosnku
- sok pomidorowy pikantny lub z jalapeno – Dawtona
- pieprz cayenne
- czosnek granulowany
- sól
Sposób przygotowania:
- wszystko (poza szpinakiem) prażymy na suchej patelni
- dodajemy trochę soku pomidorowego
- przykrywamy patelnię i dusimy warzywa
- usuwamy z patelni imbir
- dodajemy szpinak
- dodajemy resztę soku pomidorowego
- dodajemy pieprz cayenne i czosnek granulowany
- całość dusimy chwilę pod przykryciem aż szpinak zmięknie
- następnie odparowujemy patelnię
- podajemy warzywa al dente i dodajemy szczyptę soli do smaku
Życzę smacznego i oczywiście dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało.

