
Szpinakowe wariacje z patelni – post dr.Dąbrowskiej
Wszystkie wariacje to pozycje postne przygotowywane na wodzie bez dodatku tłuszczu.
W związku z tym należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze (czyli nie za wysokiej) i intensywnym mieszaniu podczas prażenia.
Należy również przygotować sobie gdzieś obok wodę do podlewania tego co prażymy. Poniżej 3 bliźniacze sposoby na szpinak, które bardzo smakowały mi podczas postu.
Wariant 1 – Szpinak z suszonymi pomidorami

Potrzebne nam produkty to:
- świeży szpinak 400g
- 2 cebule
- 5 porcji pomidorów suszonych (polecam te z Lidla)
- 3 ząbki świeżego czosnku
- 1 papryczka chilli ( dla fanów kuchni pikantnej)
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany
- suszone pomidory z chilli lub suszone pomidory
- papryka czerwona słodka
- szczypta soli i gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Na suchą patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę i prażymy. Ważne jest aby dobrać optymalną temperaturę i w razie czego skrapiać patelnię delikatnie wodą. W kolejnych etapach całość mieszamy dodając:
- posiekane pomidory suszone
- pokrojoną papryczkę chilli (opcjonalnie)
- wyciskany lub posiekany czosnek
- opcjonalnie dodajemy majeranek lub zioła które lubisz
- czarny pieprz do smaku
- wrzucamy umyty szpinak
- doprawiamy czosnkiem granulowanym, czerwoną papryką słodką oraz gałką muszkatołową (szczypta lub dwie)
- dodajemy trochę wody i przykrywamy
- co jakiś czas mieszamy całość
- gdy szpinak zmięknie odkrywamy pokrywkę, podnosimy temperaturę i odparowujemy wodę mieszając
- możemy posolić do smaku ale trzeba z tym uważać gdyż pomidory suszone zazwyczaj są słone i to w zupełności wystarcza
- można podać z frytkami z dyni piżmowej (przepis już niebawem)
Wariant 2 – Szpinak w pomidorach

Potrzebne nam produkty to:
- świeży szpinak 400g
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 5 porcji pomidorów suszonych (polecam te z Lidla)
- 1 Passata pomidorowa
- 3 ząbki świeżego czosnku
- 1 papryczka chilli ( dla fanów kuchni pikantnej)
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany
- majeranek
- płatki cebulowe
- papryka czerwona słodka
- szczypta soli i gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Na suchą patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę i prażymy. W kolejnych etapach całość mieszamy dodając:
- posiekane pomidory suszone
- pokrojoną papryczkę chilli (opcjonalnie)
- pokrojone pomidory
- wyciskany lub posiekany czosnek
- opcjonalnie dodajemy majeranek lub zioła które lubisz
- czarny pieprz do smaku
- wrzucamy umyty szpinak
- doprawiamy solą, czosnkiem granulowanym, posypujemy płatkami cebulowymi, czerwoną papryką słodką oraz gałką muszkatołową (szczypta lub dwie)
- dodajemy Passatę pomidorową i przykrywamy
- co jakiś czas mieszamy
- gdy szpinak zmięknie odkrywamy pokrywkę, podnosimy delikatnie temperaturę i mieszamy
- solimy i pieprzymy do smaku =)
Wariant 3 – Szpinak z warzywami / z warzywami w pomidorach
Przy większej ilości najlepiej przygotowywać w granitowym / wielofunkcyjnym garnku.
Potrzebne nam produkty to:
- świeży szpinak 600g
- 3 x cebula
- 1 x Passata pomidorowa (opcjonalnie)
- 4 ząbki świeżego czosnku
- 1 papryczka chilli ( dla fanów kuchni pikantnej)
- 1 x cukinia
- 1 x bakłażan (opcjonalnie)
- 2 x papryka
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany
- majeranek
- płatki cebulowe
- papryka czerwona słodka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
Sposób przygotowania:
- Do garnka wrzucamy pokrojoną cebulę i prażymy. W kolejnych etapach całość mieszamy dodając:
- pokrojone papryki i cukinię oraz bakłażana (opcjonalnie)
- pokrojoną papryczkę chilli (opcjonalnie)
- wyciskany lub posiekany czosnek
- dużą garść majeranku lub zioła które lubisz
- czarny pieprz do smaku
- dodajemy umyty szpinak
- doprawiamy solą, czosnkiem granulowanym, posypujemy płatkami cebulowymi, czerwoną papryką słodką oraz gałką muszkatołową (szczypta lub dwie)
- opcjonalnie dodajemy Passatę pomidorową i przykrywamy (warzywa same puszczą wodę i soki co w połączeniu z przyprawami da nam bardzo dobry sos)
- co jakiś czas mieszamy całość
- gdy szpinak zmięknie odkrywamy pokrywkę, podnosimy delikatnie temperaturę i mieszamy
- solimy i pieprzymy do smaku =)
Poza postem dr.Dąbrowskiej lub w trakcie wyjścia z postu te dania świetnie sprawdzą się w towarzystwie wszelkiego rodzaju kasz i zdrowych makaronów.
Życzę smacznego i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało.


3 komentarze
Ola
Super podpowiedzi na pyszne dania. Na pewno skorzystam 🙂
admin
bardzo mnie to cieszy =)
Sylwia
Na ile porcji jest każdy z przepisów?