Post dr.Dąbrowskiej,  Przepisy

Szpinakowe wariacje z patelni – post dr.Dąbrowskiej

Wszystkie wariacje to pozycje postne przygotowywane na wodzie bez dodatku tłuszczu.

W związku z tym należy pamiętać o odpowiedniej temperaturze (czyli nie za wysokiej) i intensywnym mieszaniu podczas prażenia.

Należy również przygotować sobie gdzieś obok wodę do podlewania tego co prażymy. Poniżej 3 bliźniacze sposoby na szpinak, które bardzo smakowały mi podczas postu.

Wariant 1 – Szpinak z suszonymi pomidorami

Potrzebne nam produkty to: 

  • świeży szpinak 400g
  • 2 cebule
  • 5 porcji pomidorów suszonych (polecam te z Lidla)
  • 3 ząbki świeżego czosnku
  • 1 papryczka chilli ( dla fanów kuchni pikantnej)
  • pieprz czarny mielony
  • czosnek granulowany
  • suszone pomidory z chilli lub suszone pomidory
  • papryka czerwona słodka
  • szczypta soli i gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania: 

  1. Na suchą patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę i prażymy. Ważne jest aby dobrać optymalną temperaturę i w razie czego skrapiać patelnię delikatnie wodą. W kolejnych etapach całość mieszamy dodając:
  2. posiekane pomidory suszone
  3. pokrojoną papryczkę chilli (opcjonalnie)
  4. wyciskany lub posiekany czosnek
  5. opcjonalnie dodajemy majeranek lub zioła które lubisz
  6. czarny pieprz do smaku
  7. wrzucamy umyty szpinak
  8. doprawiamy czosnkiem granulowanym, czerwoną papryką słodką oraz gałką muszkatołową (szczypta lub dwie)
  9. dodajemy trochę wody i przykrywamy
  10. co jakiś czas mieszamy całość
  11. gdy szpinak zmięknie odkrywamy pokrywkę, podnosimy temperaturę i odparowujemy wodę mieszając
  12. możemy posolić do smaku ale trzeba z tym uważać gdyż pomidory suszone zazwyczaj są słone i to w zupełności wystarcza
  13. można podać z frytkami z dyni piżmowej (przepis już niebawem)

Wariant 2 – Szpinak w pomidorach

Potrzebne nam produkty to: 

  • świeży szpinak 400g
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • 5 porcji pomidorów suszonych (polecam te z Lidla)
  • 1 Passata pomidorowa
  • 3 ząbki świeżego czosnku
  • 1 papryczka chilli ( dla fanów kuchni pikantnej)
  • pieprz czarny mielony
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • płatki cebulowe
  • papryka czerwona słodka
  • szczypta soli i gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania: 

  1. Na suchą patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę i prażymy. W kolejnych etapach całość mieszamy dodając:
  2. posiekane pomidory suszone
  3. pokrojoną papryczkę chilli (opcjonalnie)
  4. pokrojone pomidory
  5. wyciskany lub posiekany czosnek
  6. opcjonalnie dodajemy majeranek lub zioła które lubisz
  7. czarny pieprz do smaku
  8. wrzucamy umyty szpinak
  9. doprawiamy solą, czosnkiem granulowanym, posypujemy płatkami cebulowymi, czerwoną papryką słodką oraz gałką muszkatołową (szczypta lub dwie)
  10. dodajemy Passatę pomidorową i przykrywamy
  11. co jakiś czas mieszamy
  12. gdy szpinak zmięknie odkrywamy pokrywkę, podnosimy delikatnie temperaturę i mieszamy
  13. solimy i pieprzymy do smaku =)

Wariant 3 – Szpinak z warzywami / z warzywami w pomidorach

Przy większej ilości najlepiej przygotowywać w granitowym / wielofunkcyjnym garnku.

Potrzebne nam produkty to: 

  • świeży szpinak 600g
  • 3 x cebula
  • 1 x Passata pomidorowa (opcjonalnie)
  • 4 ząbki świeżego czosnku
  • 1 papryczka chilli ( dla fanów kuchni pikantnej)
  • 1 x cukinia
  • 1 x bakłażan (opcjonalnie)
  • 2 x papryka
  • pieprz czarny mielony
  • czosnek granulowany
  • majeranek
  • płatki cebulowe
  • papryka czerwona słodka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

Sposób przygotowania: 

  1. Do garnka wrzucamy pokrojoną cebulę i prażymy. W kolejnych etapach całość mieszamy dodając:
  2. pokrojone papryki i cukinię oraz bakłażana (opcjonalnie)
  3. pokrojoną papryczkę chilli (opcjonalnie)
  4. wyciskany lub posiekany czosnek
  5. dużą garść majeranku lub zioła które lubisz
  6. czarny pieprz do smaku
  7. dodajemy umyty szpinak
  8. doprawiamy solą, czosnkiem granulowanym, posypujemy płatkami cebulowymi, czerwoną papryką słodką oraz gałką muszkatołową (szczypta lub dwie)
  9. opcjonalnie dodajemy Passatę pomidorową i przykrywamy (warzywa same puszczą wodę i soki co w połączeniu z przyprawami da nam bardzo dobry sos)
  10. co jakiś czas mieszamy całość
  11. gdy szpinak zmięknie odkrywamy pokrywkę, podnosimy delikatnie temperaturę i mieszamy
  12. solimy i pieprzymy do smaku =)

Poza postem dr.Dąbrowskiej lub w trakcie wyjścia z postu te dania świetnie sprawdzą się w towarzystwie wszelkiego rodzaju kasz i zdrowych makaronów.

Życzę smacznego i dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *