Spaghetti Napoli
Potrzebne nam produkty to:
- pomidory – najlepiej różne rodzaje, kilka malinowych, kilka bawolich serc, cherry według własnych upodobań w sumie około 1kg
- cebulę lub dwie
- 3-4 ząbki czosnku, najlepiej świeżego
- świeża bazylia lub majeranek
- pieprz cayenne
- papryka wędzona (La Chinata-sweet)
- sól
- makaron spaghetti z ciecierzycy 250g (dobry jest w biedronce)
- *opcjonalnie pół łyżeczki oliwy z oliwek (Monini – Czosnek&Chili)
Sposób przygotowania:
- cebule obieramy, siekamy i prażymy delikatnie na patelni (*opcjonalnie dodajemy troszkę oliwy)
- dodajemy pokrojony czosnek – prażymy go tylko chwilę
- sparzone, wydrylowane i pokrojone pomidory wrzucamy na naszą patelnię (poza sezonem używamy pomidorów z puszki x 2 ale warto poszukać naprawdę dobrych)
- doprawiamy solą, szczyptą cayenne i papryki
- dodajemy posiekaną świeżą bazylię lub majeranek
- gotujemy bez przykrycia aby odparować i zredukować nasz sos
- gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- opcja 1: odcedzamy makaron, dodajemy sos, dekorujemy liśćmi bazylii
- opcja 2: dodajemy makaron do sosu mieszamy i nakładamy na talerze dekorując liśćmi bazylii
- *posypujemy płatkami drożdżowymi nieaktywnymi lub parmezanem