Kuchnia wege,  Przepisy

Spaghetti Napoli

Potrzebne nam produkty to:

  • pomidory – najlepiej różne rodzaje, kilka malinowych, kilka bawolich serc, cherry według własnych upodobań w sumie około 1kg
  • cebulę lub dwie
  • 3-4 ząbki czosnku, najlepiej świeżego
  • świeża bazylia lub majeranek
  • pieprz cayenne
  • papryka wędzona (La Chinata-sweet)
  • sól
  • makaron spaghetti z ciecierzycy 250g (dobry jest w biedronce)
  • *opcjonalnie pół łyżeczki oliwy z oliwek (Monini – Czosnek&Chili)

Sposób przygotowania:

  1. cebule obieramy, siekamy i prażymy delikatnie na patelni (*opcjonalnie dodajemy troszkę oliwy)
  2. dodajemy pokrojony czosnek – prażymy go tylko chwilę
  3. sparzone, wydrylowane i pokrojone pomidory wrzucamy na naszą patelnię (poza sezonem używamy pomidorów z puszki x 2 ale warto poszukać naprawdę dobrych)
  4. doprawiamy solą, szczyptą cayenne i papryki
  5. dodajemy posiekaną świeżą bazylię lub majeranek
  6. gotujemy bez przykrycia aby odparować i zredukować nasz sos
  7. gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  8. opcja 1: odcedzamy makaron, dodajemy sos, dekorujemy liśćmi bazylii
  9. opcja 2: dodajemy makaron do sosu mieszamy i nakładamy na talerze dekorując liśćmi bazylii
  10. *posypujemy płatkami drożdżowymi nieaktywnymi lub parmezanem

bon appetit

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *