Kuchnia wege,  Przepisy

Fusilli w sosie kurkowo-pieczarkowym

Potrzebne nam produkty to:

  • 2-3 duże pomidory
  • 2 cebule
  • 3 duże ząbki czosnku
  • paczka kurek
  • paczka pieczarek
  • 2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
  • pęczek natki pietruszki – ilość według własnych preferencji
  • *opcjonalnie odrobinę oleju kokosowego / zamiennie oliwa z oliwek o smaku czosnku i chili (1 łyżka)
  • 7 dużych łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
  • łyżka majeranku / lub świeży majeranek
  • 2 łyżeczki zielonej czubrycy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • świeżo mielony pieprz czarny lub kolorowy
  • sól do smaku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 300g makaronu (pełnoziarnisty: orkiszowy, z ciecierzycy, kukurydzy, soczewicy lub inny, który lubisz)

Sposób przygotowania:

  1. kroimy i prażymy pieczarki wraz z kurkami na suchej patelni
  2. pokrojoną cebulę prażymy na suchej patelni *opcjonalnie dodajemy olej kokosowy lub oliwę z oliwek a następnie dodajemy trochę wody
  3. pomidory blendujemy z czosnkiem
  4. wszystko co powyżej wkładamy do jednego garnka
  5. dodajemy: 2 szklanki mleka sojowego
  6. płatki drożdżowe
  7. sos sojowy
  8. doprawiamy resztą przypraw
  9. gotujemy około 10 minut cały czas mieszając
  10. dodajemy suchy makaron i gotujemy tyle ile wymaga przez nas wybrany makaron
  11. pamiętaj aby co jakiś czas zamieszać
  12. po ugotowaniu dodajemy posiekaną natkę pietruszki
  13. solimy do smaku i dokładnie mieszamy
bon appetit

*TIP użytkownika: PRZEPIS JEST ŚWIETNĄ BAZĄ I MOŻNA GO SOBIE DOWOLNIE MODYFIKOWAĆ ZMIENIAJĄC ZIOŁA, PRZYPRAWY I WARZYWA

Inspiracja zaczerpnięta z
Zupa pieczarkowo-serowa a bez sera ⋆ AgaMaSmaka – żyj i jedz zdrowo!

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *