Potrzebne nam produkty to:
- 2-3 duże pomidory
- 2 cebule
- 3 duże ząbki czosnku
- paczka kurek
- paczka pieczarek
- 2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
- pęczek natki pietruszki – ilość według własnych preferencji
- *opcjonalnie odrobinę oleju kokosowego / zamiennie oliwa z oliwek o smaku czosnku i chili (1 łyżka)
- 7 dużych łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
- łyżka majeranku / lub świeży majeranek
- 2 łyżeczki zielonej czubrycy
- 2 łyżki sosu sojowego
- świeżo mielony pieprz czarny lub kolorowy
- sól do smaku
- szczypta pieprzu cayenne
- 300g makaronu (pełnoziarnisty: orkiszowy, z ciecierzycy, kukurydzy, soczewicy lub inny, który lubisz)
Sposób przygotowania:
- kroimy i prażymy pieczarki wraz z kurkami na suchej patelni
- pokrojoną cebulę prażymy na suchej patelni *opcjonalnie dodajemy olej kokosowy lub oliwę z oliwek a następnie dodajemy trochę wody
- pomidory blendujemy z czosnkiem
- wszystko co powyżej wkładamy do jednego garnka
- dodajemy: 2 szklanki mleka sojowego
- płatki drożdżowe
- sos sojowy
- doprawiamy resztą przypraw
- gotujemy około 10 minut cały czas mieszając
- dodajemy suchy makaron i gotujemy tyle ile wymaga przez nas wybrany makaron
- pamiętaj aby co jakiś czas zamieszać
- po ugotowaniu dodajemy posiekaną natkę pietruszki
- solimy do smaku i dokładnie mieszamy
bon appetit
*TIP użytkownika: PRZEPIS JEST ŚWIETNĄ BAZĄ I MOŻNA GO SOBIE DOWOLNIE MODYFIKOWAĆ ZMIENIAJĄC ZIOŁA, PRZYPRAWY I WARZYWA
Inspiracja zaczerpnięta z
Zupa pieczarkowo-serowa a bez sera ⋆ AgaMaSmaka – żyj i jedz zdrowo!
3 komentarze
Ola
Cudnie jest być na wywczasach a na skrzynkę dostawać takie smakowite i proste przepisy. I znów nie ma problemu co rodzinie dać na obiad – DZIĘKI 😀
admin
<3 na wywczasie to taaak =] proszę bardzo i smacznego
Weronika
Piękne zdjęcie zachęciło mnie do wypróbowania przepisu który zagości u mnie na zawsze 😉