Post dr.Dąbrowskiej,  Przepisy

Krem z dyni

Potrzebne nam produkty to:

  • baza na zupę / bulion wege 
  • dynia piżmowa x 1,5 – 2 sztuki w zależności od wielkości dyni 
  • 2 duże marchewki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • cebula x 1 
  • świeży imbir x 4 plasterki 
  • świeża papryczka chilli x 1
  • kurkuma 
  • gałka muszkatołowa 
  • cynamon 
  • majeranek x duża garść 
  • papryka mielona słodka 
  • czarny pieprz mielony 
  • pieprz cayenne 
  • sól himalajska / morska / Kłodawska

Sposób przygotowania: 

  1. wszystkie warzywa myję, obieram, kroję i wkładam do garnka (chilli i imbir również) 
  2. zalewam całość wcześniej przygotowanym bulionem wege
  3. gotuję aż dynia zmięknie około 30 minut
  4. całość najlepiej odstawić i ostudzić przed blendowaniem ale nie jest to warunek konieczny (w zależności od blendera – ja używam NutriBullet)
  5. blenduje WSZYSTKO: wypełniam kielich blendera warzywami i dolewam do tego 2 wazówki wywaru z garnka. Czynność powtarzam aż zblenduje wszystkie warzywa, uzyskany krem wlewam do nowego garnka
  6. nasz krem podgrzewam powoli mieszając i smakując. UWAGA – to najważniejszy moment, gdyż smak się teraz dopiero otwiera i jest to czas na doprawienie. Z mojego doświadczenia wynika, że smak wydobywa się z opóźnieniem w przypadku kremów, dlatego nie idźcie od razu na całość z przyprawami ?
  7. uczulam ostrożnie z solą, pieprzem i pieprzem cayenne są one bardzo potrzebne, ale mogą łatwo zepsuć cały nasz wysiłek 

Życzę smacznego i oczywiście dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *