
Krem z dyni
Potrzebne nam produkty to:
- baza na zupę / bulion wege
- dynia piżmowa x 1,5 – 2 sztuki w zależności od wielkości dyni
- 2 duże marchewki
- 2 ząbki czosnku
- cebula x 1
- świeży imbir x 4 plasterki
- świeża papryczka chilli x 1
- kurkuma
- gałka muszkatołowa
- cynamon
- majeranek x duża garść
- papryka mielona słodka
- czarny pieprz mielony
- pieprz cayenne
- sól himalajska / morska / Kłodawska
Sposób przygotowania:
- wszystkie warzywa myję, obieram, kroję i wkładam do garnka (chilli i imbir również)
- zalewam całość wcześniej przygotowanym bulionem wege
- gotuję aż dynia zmięknie około 30 minut
- całość najlepiej odstawić i ostudzić przed blendowaniem ale nie jest to warunek konieczny (w zależności od blendera – ja używam NutriBullet)
- blenduje WSZYSTKO: wypełniam kielich blendera warzywami i dolewam do tego 2 wazówki wywaru z garnka. Czynność powtarzam aż zblenduje wszystkie warzywa, uzyskany krem wlewam do nowego garnka
- nasz krem podgrzewam powoli mieszając i smakując. UWAGA – to najważniejszy moment, gdyż smak się teraz dopiero otwiera i jest to czas na doprawienie. Z mojego doświadczenia wynika, że smak wydobywa się z opóźnieniem w przypadku kremów, dlatego nie idźcie od razu na całość z przyprawami ?
- uczulam ostrożnie z solą, pieprzem i pieprzem cayenne są one bardzo potrzebne, ale mogą łatwo zepsuć cały nasz wysiłek
Życzę smacznego i oczywiście dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało.


4 komentarze
Kacha
świetny przepis 🙂
admin
ciesze się =)
Mirka Inka
Pewna jestem że będzie pycha potwierdzę jak zrobię niebawem, dzięki, ?
admin
super