Post dr.Dąbrowskiej,  Przepisy

Krem z dyni – gorący kubek dr. Dąbrowskiej

Potrzebne nam produkty to:

  • baza na zupę / bulion wege 
  • duża dynia hokkaido lub piżmowa
  • 2 marchewki
  • duża cebula
  • świeży imbir
  • świeża papryczka chili
  • ząbek czosnku
  • majeranek
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • kurkuma
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. pokrojoną dynię posypujemy papryką i majerankiem a następnie wkładamy do piekarnika na około 30 minut/180 stopni
  2. na suchą patelnię wrzucamy kolejno pokrojoną cebulę, chili, imbir, czosnek i prażymy
  3. do garnka wkładamy upieczoną dynię, pokrojone marchewki oraz zawartość naszej patelni
  4. zalewamy bulionem wege lub wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy przez 15 minut (jeżeli zalewamy wodą to dodajemy również liść laurowy i angielskie ziele)
  5. całość najlepiej odstawić i ostudzić przed blendowaniem ale nie jest to warunek konieczny (w zależności od blendera – ja używam NutriBullet więc odstawiam aby ostygło)
  6. blendujemy WSZYSTKO (poza imbirem, chili, liściem laurowym i angielskim zielem): wypełniamy kielich blendera warzywami i dolewamy do tego wywaru z garnka – nie za dużo aby otrzymać oczekiwaną gęstość kremu
  7. zupę podgrzewamy w garnku doprawiając pieprzem i solą do smaku
  8. dekorujemy szczypiorkiem, koperkiem lub zielona pietruszką w zależności od upodobań smakowych
  9. można też serwować w formie gorącego kubka

Życzę smacznego i oczywiście dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *