
Krem z dyni – gorący kubek dr. Dąbrowskiej
Potrzebne nam produkty to:
- baza na zupę / bulion wege
- duża dynia hokkaido lub piżmowa
- 2 marchewki
- duża cebula
- świeży imbir
- świeża papryczka chili
- ząbek czosnku
- majeranek
- papryka słodka
- papryka ostra
- kurkuma
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- pokrojoną dynię posypujemy papryką i majerankiem a następnie wkładamy do piekarnika na około 30 minut/180 stopni
- na suchą patelnię wrzucamy kolejno pokrojoną cebulę, chili, imbir, czosnek i prażymy
- do garnka wkładamy upieczoną dynię, pokrojone marchewki oraz zawartość naszej patelni
- zalewamy bulionem wege lub wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy przez 15 minut (jeżeli zalewamy wodą to dodajemy również liść laurowy i angielskie ziele)
- całość najlepiej odstawić i ostudzić przed blendowaniem ale nie jest to warunek konieczny (w zależności od blendera – ja używam NutriBullet więc odstawiam aby ostygło)
- blendujemy WSZYSTKO (poza imbirem, chili, liściem laurowym i angielskim zielem): wypełniamy kielich blendera warzywami i dolewamy do tego wywaru z garnka – nie za dużo aby otrzymać oczekiwaną gęstość kremu
- zupę podgrzewamy w garnku doprawiając pieprzem i solą do smaku
- dekorujemy szczypiorkiem, koperkiem lub zielona pietruszką w zależności od upodobań smakowych
- można też serwować w formie gorącego kubka
Życzę smacznego i oczywiście dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało.

