Jesienna wersja zupy pomidorowej – post dr.Dąbrowskiej
Potrzebne nam produkty to:
- baza na zupę / bulion wege
- puszka dobrych pomidorów bez cukru x 4
- cebula x 2
- seler naciowy
- czosnek
- 1/2 jabłka
- świeża bazylia
- papryka ostra
- papryka słodka
- pieprz cayenne
- sól
Sposób przygotowania:
- prażymy pokrojoną cebulę na suchej patelni
- do bulionu dodajemy kolejno: 1/2 jabłka oraz gałązkę selera naciowego
- po 5 minutach dodajemy pomidory i gotujemy przez około 15 minut
- następnie dodajemy uprażoną cebulę
- doprawiamy pieprzem cayenne, papryką ostrą i słodką
- gotujemy 10 minut
- całość najlepiej odstawić i ostudzić przed blendowaniem ale nie jest to warunek konieczny (w zależności od blendera – ja używam NutriBullet więc odstawiam aby ostygła)
- nasza zupa jest już prawie gotowa, po ostygnięciu blendujemy zupę wraz ze świeżą bazylią i czosnkiem
- podgrzewamy i doprawiamy solą do smaku
Życzę smacznego i oczywiście dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało.
3 komentarze
Weronika
Jak zawsze u Ciebie na blogu piękne zdjęcie i tak apetycznie podane! Co tu dużo pisać aż chce się wypróbować nowego przepisu;)))Super prezent mikołajowy,dziękuję.
admin
Dziękuje pięknie =) Takie komentarze są przemiłe i bardzo motywujące
admin
ja również bardzo dziękuję =)