Post dr.Dąbrowskiej,  Przepisy

Jesienna wersja zupy pomidorowej – post dr.Dąbrowskiej

Potrzebne nam produkty to:

  • baza na zupę / bulion wege 
  • puszka dobrych pomidorów bez cukru x 4
  • cebula x 2
  • seler naciowy
  • czosnek
  • 1/2 jabłka
  • świeża bazylia
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • pieprz cayenne
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. prażymy pokrojoną cebulę na suchej patelni
  2. do bulionu dodajemy kolejno: 1/2 jabłka oraz gałązkę selera naciowego
  3. po 5 minutach dodajemy pomidory i gotujemy przez około 15 minut
  4. następnie dodajemy uprażoną cebulę
  5. doprawiamy pieprzem cayenne, papryką ostrą i słodką
  6. gotujemy 10 minut
  7. całość najlepiej odstawić i ostudzić przed blendowaniem ale nie jest to warunek konieczny (w zależności od blendera – ja używam NutriBullet więc odstawiam aby ostygła)
  8. nasza zupa jest już prawie gotowa, po ostygnięciu blendujemy zupę wraz ze świeżą bazylią i czosnkiem
  9. podgrzewamy i doprawiamy solą do smaku

Życzę smacznego i oczywiście dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *