
Frytki z dyni
Frytki z dyni to zdecydowanie jedna z moich ulubionych pozycji podczas postu dr.Dąbrowskiej.
Poratują zawsze, kiedy mamy już dosyć =) lub będą świetnym dodatkiem do innych dań.
Potrzebne nam produkty to:
- dynia piżmowa (dostępna np: w Biedronce)
- rozmaryn
- sól himalajska
- papryka czerwona słodka (zamiennie można dać cynamon, jeżeli ktoś lubi)
Sposób przygotowania:
- obieramy dynię i pozbywamy się pestek
- kroimy dynię w paski – im cieńsze frytki tym krótszy czas pieczenia. W moim odczuciu cienkie frytki są również smaczniejsze
- wykładamy blachę piekarnika papierem do pieczenia
- układamy frytki tak aby nie przywierały do siebie
- doprawiamy słodką papryką, solą i rozmarynem
- wstawiamy do piekarnika 180 stopni na 15-20 minut
- wyciągamy blachę obracamy frytki i wstawiamy jeszcze na 5-10 minut, wszystko zależy od grubości frytek. Pamiętajcie, aby nie trzymać ich zbyt długo, bo łatwo je przypalić.
- należy spożywać od razu po wyjęciu z piekarnika, gdyż stygną momentalnie
Życzę smacznego i oczywiście dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało.


7 komentarzy
alexxia_pe
Kocham dynie, z przepisu na pewno skorzystam 😉 Jedne z piękniejszych zdjęć jedzenia jakie widziałam 😉
admin
Bardzo się cieszę i dziękuję
Luiza
To może być nawet lepsze od frytek z batatów 🙂
admin
rzeczywiście są na bardzo podobnym poziomie smakowym z tym, że te z dyni nie są aż tak słodkie co moim zdaniem jest na plus. Do tego frytki z dyni są dietetyczne a z batatów już niestety nie =)
MamaPatrzy
o tym nie słyszłąm, ale musi to być dobre, dynię mega lubię 🙂
Marta
Z czego zrobione chipsy widoczne na zdjęciu?dziękuję Marta
admin
z dyni piżmowej 😉