
Dwa pomysły na jesienną sałatkę – post dr.Dąbrowskiej
Potrzebne nam produkty to:
- roszponka
- pomidorki truskawkowe BIO
- cebula dymka / szczypiorek
- grillowana warzywa: bakłażan, cukinia, papryka słodka spiczasta, cebula, czosnek
- opcjonalnie suszone pomidory
- opcjonalnie sok z cytryny i świeży czosnek
- majeranek
- sól
Sposób przygotowania:
- warzywa myjemy, kroimy, osuszamy i rozkładamy na papierze do pieczenia (bakłażan wcześniej posypuję solą i po chwili odsączam z wody)
- warzywa doprawiamy majerankiem i papryką wedle uznania
- piekarnik na 180 stopni / po około 15/20 minutach delikatnie przedkładamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 15/20 minut
- wrzucamy do miski liście szpinaku / roszponkę
- dodajemy pokrojone świeże pomidorki
- dodajemy pokrojoną cebulę dymkę i szczypiorek
- następnie dodajemy upieczone warzywa
- opcjonalnie możemy dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i czosnek przeciśnięty przez praskę
- solimy do smaku i podajemy

Opcja 2
Potrzebne nam produkty to:
- szpinak
- pomidorki BIO
- cebula dymka / szczypiorek
- grillowana warzywa: dynia Hokkaido/Piżmowa, cukinia, papryka słodka spiczasta, cebula, czosnek
- rozmaryn
- majeranek
- czerwona papryka słodka
- sól
Sposób przygotowania:
- warzywa myjemy, kroimy, osuszamy i rozkładamy na papierze do pieczenia
- warzywa doprawiamy majerankiem, rozmarynem i papryką wedle uznania
- piekarnik na 180 stopni / po około 15/20 minutach delikatnie przedkładamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 15/20 minut
- wrzucamy do miski liście szpinaku / roszponkę
- dodajemy pokrojone świeże pomidorki
- dodajemy pokrojoną cebulę dymkę i szczypiorek
- następnie dodajemy upieczone warzywa
- solimy do smaku i podajemy
Życzę smacznego i oczywiście dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało.

