Post dr.Dąbrowskiej,  Przepisy

Bulion wegetariański to świetna baza wyjściowa do wielu dań

Potrzebne nam produkty to: 

  • marchewka x 2 
  • pietruszka korzeń x 1 
  • pół selera 
  • natka pietruszki / świeży lubczyk 
  • cebula x 1 
  • por x 1 
  • czosnek x 2 ząbki 
  • liść laurowy x 3 
  • ziele angielskie x 4 
  • pieprz kolorowy ziarnisty x 4 ziarenka
  • pieprz czarny mielony
  • sól himalajska / morska / Kłodawa 

Sposób przygotowania: 

  1. wszystkie warzywa myję, obieram i wkładam do garnka 
  2. całość zalewam wodą 
  3. dodaję przyprawy 
  4. gotuję na małym ogniu około godzinę 

Jest to doskonała baza do większości zup typu krem oraz do innych dań wege. Opcjonalnie można wkroić do niego warzywa dodać makaron z cukinii i podawać w takiej formie.

Ważne:

Jeżeli będziemy używać bulionu do zup typu krem należy całą zawartość naszego garnka zblendować wyjmując wcześniej seler, angielskie ziele i liść laurowy.

Życzę smacznego i dajcie znać w komentarzach czy przepis był pomocny.

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *