
Bulion wegetariański to świetna baza wyjściowa do wielu dań
Potrzebne nam produkty to:
- marchewka x 2
- pietruszka korzeń x 1
- pół selera
- natka pietruszki / świeży lubczyk
- cebula x 1
- por x 1
- czosnek x 2 ząbki
- liść laurowy x 3
- ziele angielskie x 4
- pieprz kolorowy ziarnisty x 4 ziarenka
- pieprz czarny mielony
- sól himalajska / morska / Kłodawa
Sposób przygotowania:
- wszystkie warzywa myję, obieram i wkładam do garnka
- całość zalewam wodą
- dodaję przyprawy
- gotuję na małym ogniu około godzinę
Jest to doskonała baza do większości zup typu krem oraz do innych dań wege. Opcjonalnie można wkroić do niego warzywa dodać makaron z cukinii i podawać w takiej formie.
Ważne:
Jeżeli będziemy używać bulionu do zup typu krem należy całą zawartość naszego garnka zblendować wyjmując wcześniej seler, angielskie ziele i liść laurowy.
Życzę smacznego i dajcie znać w komentarzach czy przepis był pomocny.


Jeden komentarz
Kacha
Sprawdzone:)