
Bigos wegetariański – post dr.Dąbrowskiej
Potrzebne nam produkty to:
- główka młodej kapusty
- kiszona kapusta 1kg
- cebula x 2
- jabłko x 2
- papryczka chilli (opcjonalnie)
- śliwki suszone x 8
- mały koncentrat pomidorowy
- ząbek czosnku x 3
- ziele angielskie x 5
- liść laurowy x 4
- ziarna jałowca x 4
- 10 ziaren kolorowego pieprzu
- papryka słodka
- pieprz cayenne
- majeranek
- kminek
- sól himalajska
Sposób przygotowania:
- cebulę obieramy, kroimy i prażymy na suchej patelni a następnie wrzucamy do dużego garnka i kolejno dodajemy:
- młodą poszatkowaną kapustę
- kapustę kiszoną
- trochę wody
- jabłka obrane i starte na grubej tarce
- pokrojone śliwki
- czosnek
- pokrojoną papryczkę chilli (opcjonalnie)
- koncentrat pomidorowy
- garść majeranku
- paprykę słodką
- pieprz cayenne według uznania i tolerancji =)
- szczyptę kminku
- całość gotujemy na małym ogniu minimum godzinę – co jakiś czas mieszając
- na koniec doprawiamy solą himalajską do smaku jeżeli jest taka potrzeba
Ważne:
Pamiętajcie, że bigos dość długo przechodzi przyprawami i najlepiej smakuje drugiego lub trzeciego dnia – dlatego najlepiej gotować go dłużej i przygotowywać go z wyprzedzeniem.
Życzę smacznego i oczywiście dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało.


9 komentarzy
Ola
Już brzmi pysznie, a smakuje pewnie rewelacyjnie. Ja dodalabym jeszcze trochę papryki wędzonej dla smaczku.
admin
jasne każdy może doprawić tak jak lubi =)
Kacha
Wygląda pysznie i pewnie równie wspaniale smakuje:)
Sylwia
Na ile porcji jest przepis? 🙂
admin
to zależy jak duże porcje 😉
Ta, co się nie zna
Uwielbiam wegetariański bigos i chętnie wypróbuję ten przepis <3
admin
Smacznego, daj znać czy smakował =)
Aga
Mniam! Kocham ten profil. Aż się zrobiłam głodna. Przepis zapisuje 🙂
admin
Cieszy mnie niezmiernie ten komentarz =)