Post dr.Dąbrowskiej,  Przepisy

Bigos wegetariański – post dr.Dąbrowskiej

Potrzebne nam produkty to:

  • główka młodej kapusty
  • kiszona kapusta 1kg
  • cebula x 2
  • jabłko x 2
  • papryczka chilli (opcjonalnie)
  • śliwki suszone x 8
  • mały koncentrat pomidorowy
  • ząbek czosnku x 3
  • ziele angielskie x 5
  • liść laurowy x 4
  • ziarna jałowca x 4
  • 10 ziaren kolorowego pieprzu
  • papryka słodka
  • pieprz cayenne
  • majeranek
  • kminek
  • sól himalajska

Sposób przygotowania:

  1. cebulę obieramy, kroimy i prażymy na suchej patelni a następnie wrzucamy do dużego garnka i kolejno dodajemy:
  2. młodą poszatkowaną kapustę
  3. kapustę kiszoną
  4. trochę wody
  5. jabłka obrane i starte na grubej tarce
  6. pokrojone śliwki
  7. czosnek
  8. pokrojoną papryczkę chilli (opcjonalnie)
  9. koncentrat pomidorowy
  10. garść majeranku
  11. paprykę słodką
  12. pieprz cayenne według uznania i tolerancji =)
  13. szczyptę kminku
  14. całość gotujemy na małym ogniu minimum godzinę – co jakiś czas mieszając
  15. na koniec doprawiamy solą himalajską do smaku jeżeli jest taka potrzeba

Ważne:

Pamiętajcie, że bigos dość długo przechodzi przyprawami i najlepiej smakuje drugiego lub trzeciego dnia – dlatego najlepiej gotować go dłużej i przygotowywać go z wyprzedzeniem.

Życzę smacznego i oczywiście dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało.

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *